81 İl Göç İdaresi Müdürleriyle düzenlenen “İl Göç İdaresi Müdürleri Değerlendirme Toplantısı” 16-17 Ocak 2024 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi.
İçişleri Bakanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış toplantısına; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, Başkan Yardımcıları Hüseyin Kök ve Önder Bakan, Düzensiz Göçle Mücadele ve Sınır Dışı İşleri Genel Müdürü Ramazan Seçilmiş, Uluslararası Koruma Genel Müdürü Bayram Yalınsu, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Davut Düzgün, Uyum ve İletişim Genel Müdürü Yaşar Aksanyar, Yabancılar Genel Müdürü Fatih Ayna ile 81 İlin Göç İdaresi Müdürleri katıldı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı konuşmada, göç kavramının küresel bir mesele olduğunu ve sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın gündeminde ilk sırada yer aldığını kaydederek, “Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün hazırladığı raporlara göre dünya genelinde yaklaşık 300 milyon göçmen bulunuyor. Her yıl milyonlarca insan; sonu gelmeyen savaşlar, yoksulluk, baskı, terör, ekonomi ve iklim değişikliği gibi sorunlar nedeniyle doğdukları topraklardan ayrılmak zorunda kalıyor” dedi.
Yeni Tedbirleri Hayata Geçirmeye Devam Ediyoruz
Göçmen nüfusunun dünya genelinde sürekli artan bir grafik içerisinde yer aldığını dile getiren Bakan Ali Yerlikaya, Türkiye’nin de jeopolitik konumu itibariyle uluslararası göç yollarının üzerinde bulunduğunu ifade etti. Bakan Yerlikaya, şunları kaydetti:
de gayretli çalışmalarıyla, göçü her yönüyle yönetebilmek için yeni stratejiler belirleyip, yeni tedbirleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Çalışmalarımızı, medeniyet değerlerimiz doğrultusunda, insanı merkeze alan, aynı zamanda kamu düzeni ve güvenliğimizi azami oranda gözeten bir anlayışla sürdürüyoruz.”
Göçmen Kaçakçılığı İle Mücadeleye Kararlılıkla Devam Ediyoruz
Bakan Ali Yerlikaya, “Göç politikalarımız kapsamında bir taraftan yasal olarak ülkemizde bulunan yabancılara ilişkin iş ve işlemleri yürütürken, diğer yandan da düzensiz göçle ve göçmen kaçakçılığıyla mücadelede azim ve kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Yürütülen tüm çalışmalarda ülke menfaatlerini hedefleyerek ikili ve bölgesel uluslararası temaslara büyük önem verdiklerini vurgulayan Bakan Yerlikaya, “Ülkemizdeki ve bölgemizdeki düzensiz göçe yönelik çekim etkisini en aza indirerek, ülkemizi düzensiz göç rotası olmaktan çıkarmak için ilgili tüm ülkelerle temas halindeyiz. Düzensiz göçe karşı hayata geçirdiğimiz sıkı tedbirlerle, düzensiz göç rotalarının değişmeye başladığı görüyoruz. Hamdolsun, ülkemize yönelik düzensiz göçte kayda değer azalmalar yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.
Ülkemizin Göç Yönetimini Stratejik ve Kapsayıcı Bir Bakış Açısıyla Ele Alıyoruz
Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros da yaptığı konuşmada, her geçen gün yerinden edilen insanların sayılarının katlandığını, buna paralel olarak tüm dünyada göç alanında yeni kuralların, yeni yaklaşımların ve yeni önlemlerin gündeme getirildiği bir dönemden geçtiğimizi ifade etti. Türkiye’nin göç yönetiminin stratejik ve kapsayıcı bir bakış açısıyla ele alındığı vurgulayan Başkan Atilla Toros, "Sayın Bakanımızın desteği ve göçün pek çok alandaki etkisini dikkate alan kapsamlı yaklaşımı, kısa süre içinde önemli ve stratejik adımları atmamızı kolaylaştırmış ve hızlandırmıştır" dedi.
Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı 162’ye çıkarılacak
Başkan Atilla Toros, son dönemde başta düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele olmak üzere göç yönetimini ilgilendiren tüm alanlarda sahada daha etkin olunmasını sağlayacak yeni uygulamalar başlatıldığını anlattı. Toros, düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştıran ve hızlandıran Mobil Göç Noktası araçlarının 30 büyükşehirde, 97 ayrı noktada faaliyete geçirilmesinin bunun en önemli örneklerinden biri olduğunu ifade etti. Bu sayede sahada daha büyük bir hızla hareket edilebildiğini ve saha hakimiyetinin daha da arttırıldığını vurgulayan Toros, Mobil Göç Noktası araçlarını Türkiye geneline yaymak ve sayılarını yakın zamanda 162’ye çıkarmak için hazırlık yaptıklarını ifade etti. Atılan adımların olumlu etkilerinin görülmeye başlandığını belirten Toros, yapılan çalışmaların olumlu sonuçlarının kısa süre içinde daha da fazla fark edilir hale geleceğini söyledi.
Açılış toplantısının ardından Göç İdaresi Başkanlığı Şehit Kadir Kırbaç Konferans Salonu’nda devam eden program kapsamında, Göç İdaresi Başkanlığının ilgili birimlerince sunumlar yapıldı.